Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

>  Φακές
• 3 φλυτζάνια φακές
• 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
• 1/4 κιλού ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί κονσέρβα ντομάτα            
• 4-5 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
αλάτι, πιπέρι.
Καθαρίσετε τις φακές και τις βάζετε από το βράδυ να μουσκέψουν σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα, τις πλένετε στο τρυπητό και τις βάζετε να βράσουν με μπόλικο νερό. Μόλις πάρουν βράση, χύνετε το νερό καi προσθέτετε άλλο ζεστό. Ρίχνετε το λάδι και τα διάφορα μυρωδικά και χόρτα και αφήνετε να σιγοβράσουν. Όταν κοντεύουν να βράσουν, ρίχνετε τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό, αλάτι, πιπέρι, αφήνετε να βράσουν ακόμη 20-30 λεπτά και να χυλώσουν. Γίνονται μια πολύ γευστική σούπα, πού τρώγεται πολύ ευχάριστα και το καλοκαίρι.


>  Βώλοι   με   πηργούρι
• 1 /2   κιλό   κιμά,  
• 1 /2   κιλό   κρομμύδια,
• 1 μικρό    κρομμύδι,
• 2   φλυτζανάκια του καφέ πηργούρι,
• 2-3 ντομάτες ξυσμένες,
• 5  γλήθες σκόρδο,
• 3/4 του φλιτζανιού λάδι,
• αλάτι, πιπέρι.
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τον κιμά, το πηργούρι, το μικρό κρομμύδι ψιλοκομμένο, 2 - 3 γλήθες (σκελίδες) σκόρδο (λιωμένο), λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά με ελάχιστο νερό. Πλάθουμε σαν γιουβαρλάκια ή σουτζουκάκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρομμύδια κομμένα σε μισές ροδέλλες, τις ντομάτες, το υπόλοιπο σκόρδο ψιλοκομμένο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Τοποθετούμε στη φωτιά και, όταν βράσουν, ρίχνουμε τους βώλους. Αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά και να μείνουν με το λάδι τους.


 * Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.