Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου θα ενισχύσει την πνευματική κίνηση - Θα οργανωθεί Πινακοθήκη στη Ρόδο

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου θα ενισχύσει την πνευματική κίνηση - Θα οργανωθεί Πινακοθήκη στη Ρόδο

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου θα ενισχύσει την πνευματική κίνηση - Θα οργανωθεί Πινακοθήκη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 29 Μαρτίου 1960 Αριθ. Φύλλου 2690

ΩΣ ΕΔΗΛΩΣΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΔ. ΛΕΣΧΗΝ

Ο κ. ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΝ ΚΙΝΗΣΙΝ - ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ

Προχθές εδόθη εις την αίθουσαν διαλέξεων της Ροδιακής Λέσχης η προαναγγελθείσα ομιλία του καθηγητού κ. Παπαμανώλη με θέμα «οι αρχές της Επιστημονικής σκέψεως στην Ελλάδα».

Παρέστησαν κατ’ αυτήν ο Σεβασμιώτατος Ρόδου, ο κ. Νομάρχης, ο κ. Δήμαρχος, ο Ανώτερος Διοικητής Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Ρόδου και ά. ως και πλήθος επιστημόνων και διανοουμένων της πόλεώς μας.

Ο ομιλητής κατά την ομιλίαν του αυτήν όπως - άλλωστε- και κατά τας άλλας εχειρίσθη το θέμα με εξαίρετον ευστροφίαν περαιώσας την ομιλίαν του με την διαπίστωσιν της επιτακτικής ανάγκης όπως η Ελλάς παρακολουθή αγρύπνως τας προόδους των προηγουμένων λαών εις την μελέτην των νέων τεχνικών δεδομένων, και επιδόσεων διά να μή καταλήξωμεν μίαν ημέραν «οι ερέται» των τριήρεων των άλλων λαών.

Ακολούθως ο Νομάρχης κ. Ιωάνου αφού συνεχάρη τον ομιλητήν ανήλθεν εις το βήμα. Κατ’ αρχάς συνεχάρη την Ροδιακήν Λέσχην διά την καθιέρωσιν του κύκλου αυτού των διαλέξεων οι οποίες τείνουν να καταστούν παράδοσις της Ρόδου και οι οποίες επιβάλλεται να συνεχισθούν με τον ίδιον ρυθμόν.

Σκόπιμον κρίνω, είπε, αι διαλέξεις αυτές να εκτυπούνται διά να αποτελεσθή έτσι διά της συλλογής των ένας ή περισσότεροι τόμοι. Εν συνεχεία εξέφρασε την χαράν του διά την διαπίστωσιν περί του ότι ο λαός της Ρόδου μεγάλως επιθυμεί την δημιουργίαν ζωηροτέρας πνευματικής κινήσεως εις την Ρόδον. Αναφέρθη εν συνεχεία εις την δημιουργηθείσαν παρομοίαν κίνησιν εις Χαλκίδα παρά των «φίλων της βιβλιοθήκης» (Σωματείου παρομοίου προς την Ροδιακήν Λέσχην») ήτις τόσον εκαρποφόρησεν ώστε οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις του Σωματείου τούτου ν’ αποτελούν το σοβαρώτερον πνευματικοκοινωνικόν γεγονός της Χαλκίδος.

Τέλος υπεσχέθη κατηγορηματικώς να υποστηρίξη όχι μόνον τον κύκλον των διαλέξεων και τας προσπαθείας της Ροδιακής Λέσχης προς δημιουργίαν ευρυτέρας πνευματικής κινήσεως αλλά και πάσαν ετέραν προσπάθειαν προς δημιουργίαν «πινακοθήκης» της Ρόδου της οποίας στερούνται και αι Αθήναι ακόμη, ως επίσης και εκλεκτής δισκοθήκης προς εντατικωτέραν καλλιέργειαν της Μουσικής εις Ρόδον.

«Χαίρω, κατέληξεν ο κ. Νομάρχης, διότι οι φιλοδοξίες μου διά την νέαν περιφέρειαν την οποίαν εκλήθην να διοικήσω είναι και φιλοδοξίες δικές σας, έτσι και η βοήθεια Σας προς εμένα και η δική μου προς εσάς στον ίδιον ακριβώς ωραίαν επιδίωξιν θα υπηρετούν. Σας το δηλώνω επισήμως θα υπολογίζετε πάντοτε σε κάθε ηθική και υλική βοήθεια και από την Νομαρχία και από τον Οργανισμόν». Τα ολίγα αυτά λόγια του κ. Νομάρχου εκάλυψαν παρατεταμένα χειροκροτήματα του ακροατηρίου το οποίον κατέλαβεν συγκίνησις και ενθουσιασμός.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Ροδιακής Λέσχης κος Ευάγγελος Ψιμόριφος λαβών τον λόγον ηυχαρίστησεν θερμώς τον κ. Νομάρχην διά τας ελπιδοφόρους δηλώσεις του και διηρμήνευσεν την καταφανή συγκίνησιν όλων των μελών της Λέσχης και του ακροατηρίου διά τας δηλώσεις αυτάς. «Είναι δικαιολογημένη είπεν - η συγκίνησίς μας, Κε Νομάρχα, διότι τοιαύται παραινέσεις και υποσχέσεις διά πρώτην φοράν εδόθησαν από επίσημα χείλη, των κατά καιρούς διοικησάντων. Η Δωδεκάνησος προβαδίζουσα των άλλων Επαρχιών εις όλους σχεδόν τους τομείς, υστερεί καταφανώς εις τον τομέαν της πνευματικής κινήσεως καίτοι έχει υλικόν πλούσιον και εις ποιότητα και εις αριθμόν.

Η πνευματική δράσις ενώ απετέλη παράδοσιν και κατά τους χρόνους της δουλείας καταπλήξασα μάλιστα των κατακτητήν, σήμερον μετά πάροδον 13 ετών από της Ενώσεως εξακολουθεί να ευρίσκεται εις κατάστασιν νάρκης. Εναντίον αυτής της καταστάσεως ήρθον σήμερον τα ωραία αυτά λόγια Σας διά να μας δώσουν φτερά. Οι παραινέσεις Σας και οι δηλώσεις αυτές αποτελούν από σήμερον όχι απλώς σταθμό αλλά αφετηρία της πνευματικής ζωής της Ρόδου και της Δωδεκανήσου».

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Διεθνούς φήμης ορχήστρες στο "Θέρμαι"

Φλας στο παρελθόν, 1964: Αι εισπράξεις και πληρωμαί των ταμείων Δωδεκανήσου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Καθιερούνται πινακίδες με τιμολόγιον εις τα ταξί

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Κοσμικόν γεγονός - σήμερον εγκαίνια του Ναϊτ Κλαμπ "Ιζαμπέλλα"

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Πώς είδε την Ρόδον ο κ. Υβ. Νταρτουά

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Καταγγέλεται διώγμος εξαπελύθη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον θα αναχωρήσουν τα Σπογγαλιευτικά της Καλύμνου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Θα απονεμηθώσι έπαινοι εις τους οδηγούς και εισπράκτορας