Έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο για το «φιάσκο» με το πλοίο “Οlympus”

Έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο για το «φιάσκο» με το πλοίο “Οlympus”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5340 ΦΟΡΕΣ

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και τους εκπροσώπους μας σε τοπικό επίπεδο, για το «φιάσκο» που σημειώθηκε με το πλοίο “Olympus” το οποίο επρόκειτο να δρομολογηθεί στη γραμμή Καρπάθου και Κάσου, αντικαθιστώντας έτσι το «Πρέβελης».

Η υπόθεση, πήρε μεγάλες διαστάσεις όπως αναμένονταν, αφού χιλιάδες κάτοικοι από τα δύο νησιά και αντίστοιχα χιλιάδες επισκέπτες, βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας του συγκοινωνιακού αυτού προβλήματος, το οποίο θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομία και όχι μόνο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκαναν βουλευτές και εκπρόσωποι των νησιών μας:

Ο Μάνος Κόνσολας
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν συνηθίζω να κρύβομαι στα δύσκολα και πολύ περισσότερο να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου.
Όλα όσα συνέβησαν με το πλοίο “Olympus” που θα πραγματοποιούσε προχθές το πρώτο δρομολόγιο για Κάσο και Κάρπαθο αλλά κρίθηκε μη αξιόπλοο, δεν μας τιμούν.

Οφείλουμε μια συγνώμη στους κατοίκους των δύο αυτών νησιών και θα την πω εγώ έστω και αν δεν έχω ευθύνη και δεν μετέχω σε αποφάσεις.
Οφείλουμε, όμως, να δώσουμε και λύση.
Επικοινώνησα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και ζήτησα να κηρυχθεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία και να δρομολογηθεί νέο και αξιόπλοο πλοίο για να καλύψει τις ανάγκες της Κάσου και της Καρπάθου.
Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

Ο Βασίλης Υψηλάντης
Ο κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη μη εκτέλεση του δρομολογίου σε Κάσο -Κάρπαθο, του πλοίου “Olympus” προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας για την ανεκτέλεστη γραμμή Καρπάθου - Κάσου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο, παίρνει ένα τέλος σήμερα Τρίτη με την μεταφορά τους, στους προορισμούς τους, με το κανονικό δρομολόγιο του πλοίου Blue Star Πάτμος.
Εξετάζονται, από το Υπουργείο Ναυτιλίας, όλες οι δυνατές εναλλακτικές λύσεις, για την εκτέλεση του δρομολογίου προς Κάρπαθο - Κάσο, της προσεχούς Παρασκευής, μέχρι την υιοθέτηση οριστικής λύσης. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, σε τηλεφωνική μου επικοινωνία, ζήτησα από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη την χρήση των έκτακτων μέσων που του παρέχει ο νόμος για την επίλυση του προβλήματος και ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι θα το πράξει.

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο Υπουργείο, το δρομολόγιο ΡΟΔΟΣ – ΧΑΛΚΗ – ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΚΑΣΟΣ – ΣΗΤΕΙΑ και επιστροφή θα ξεκινήσει στις 15.07.2022.
Η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με τα νησιά Κάσος και Κάρπαθος αποτελεί αυτονόητο χρέος της πολιτείας και εκεί κατατείνουν και οι προσωπικές μου προσπάθειες»

Η Μίκα Ιατρίδη
Να δοθεί άμεση λύση για τη γραμμή Κάσου – Καρπάθου, ζήτησε με δήλωσή της η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, τονίζοντας συγκεκριμένα:
«Να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία που ανέλαβε τη γραμμή Κάσου – Καρπάθου, επειδή το πλοίο της κρίθηκε μη αξιόπλοο και να δοθεί άμεση λύση με τη δρομολόγηση νέου και αξιόπιστου πλοίου, ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των δυο νησιών με τον Πειραιά και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει το Υπουργείο να δράσει το γρηγορότερο δυνατόν.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. επισήμανε ακόμα ότι με βάση αυτήν την εμπειρία θα πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο ανάθεσης των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να μην παρατηρούνται προβλήματα σαν αυτό που προέκυψε με το εν λόγω πλοίο.»

Ο Γιάννης Παπάς
Έντονη αντίδραση του Ιωάννη Παππά για το πρόβλημα με το πλοίο “Olympus”.
Έπειτα από την μη αναχώρηση του πλοίου “Olympus”, που θα συνέδεε τον Πειραιά με την Ηρωική Νήσο Κάσο και την Κάρπαθο , αλλά μετά από επιθεώρηση κρίθηκε μη αξιόπλοο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων συμπολιτών μας αλλά και επισκεπτών, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, επικοινώνησε με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και ζητώντας την άμεση επίλυση του ζητήματος, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διανεμηθούν τα μεταφερόμενα προϊόντα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο κ. Παππάς έλαβε τη διαβεβαίωση, πως οι συμπολίτες, οι επισκέπτες και τα οχήματα που αναμενόταν να ταξιδέψουν με το “Olympus”, θα αναχωρήσουν το μεσημέρι της Τρίτης με το Blue Star Patmos.
Επίσης, το γρήγορο πλοίο που συνδέει την Κρήτη με την Ηρωική Νήσο Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη και Ρόδο, ξεκινάει την Παρασκευή στις 15/07. Λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε, ο κ. Παππάς ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου, να παρατείνει τα δρομολόγια και τον Σεπτέμβριο και να μην σταματήσει στις 4/9, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός
Να αναλάβει τις ευθύνες του το Υπουργείο για το συγκοινωνιακό χάος σε Κάρπαθο και Κάσο, ζήτησε ο Ν. Σαντορινιός με σχετική δήλωσή του στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων:«Το παρθενικό δρομολόγιο του πλοίου “Olympus”, που ήταν προγραμματισμένο για το απόγευμα της Δευτέρας στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, ακυρώθηκε αιφνιδίως με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σοβαρά εκτεθειμένη στον λαό των νησιών, αλλά και στους επισκέπτες που αυτές τις μέρες σπεύδουν στον Πειραιά για να μεταβούν στην νησιωτική χώρα. Οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου ζητούν άμεσες απαντήσεις:

1. Γιατί άργησε τόσο η διαδικασία εξεύρεσης πλοίου που θα καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης άγονης γραμμής;
2. Γιατί δεν μερίμνησε το Υπουργείο να έχει προηγηθεί εγκαίρως η επιθεώρηση του πλοίου έτσι ώστε να μην περάσουν την σημερινή ταλαιπωρία οι επιβάτες και να μην κινδυνεύει η συνολική διασύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου;
Οι ευθύνες που βαραίνουν τον υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα μέσα Ιουλίου τα νησιά αυτά παραμένουν χωρίς πλοίο, με σαφή πια κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και κοινωνική ζωή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αφού το Υπουργείο άργησε χαρακτηριστικά να υπογράψει τη συγκεκριμένη Σύμβαση για την ανάθεση της άγονης γραμμής, αφού η εταιρεία άργησε να ανοίξει πλάνα, αλλά και αφού άνοιξαν, και πάλι κανένας μέσα στον κορύφωση του καλοκαιριού, δεν μπορούσε να κλείσει εισιτήρια για Κάσο-Κάρπαθο. Τέλος, σήμερα το προγραμματισμένο πρώτο δρομολόγιο του πλοίου ακυρώνεται… ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί στον Πειραιά!».

Ο Γιώργος Νικητιάδης
Με αφορμή τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Ηρωικής Νήσου Κάσου ο τ. υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης δήλωσε τα εξής:
«Οι κακοί, λανθασμένοι και καθυστερημένοι χειρισμοί από την «άριστη» ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, οδήγησαν στην ακύρωση του παρθενικού δρομολογίου του πλοίου “Olympus” στη γραμμή Κάσος – Κάρπαθος.
Η Ηρωική Νήσος Κάσος δεν υποδέχθηκε τελικά τους πρώτους 120 τουρίστες οι οποίοι είχαν κλείσει και τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα του νησιού και παραμένει αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά το αφήγημα της κυβέρνησης για επιτυχημένες, στοχευμένες και … «επιτελικές» κινήσεις στο θέμα του τουρισμού, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Η καθυστέρηση στις διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας του συγκεκριμένου πλοίου, φανερώνει την πλήρη απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νησιά μας και τους νησιώτες. Οι ευθύνες που βαρύνουν το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βαρύτατες.

Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα της διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική και να μην αρκεστεί στην επίλυση μόνο του συγκεκριμένου προβλήματος, που δυσφημεί τον ελληνικό τουρισμό, με δική της για μία ακόμη φορά ευθύνη. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να αποκαταστήσει την επικοινωνία του νησιού της Ηρωικής Νήσου Κάσου με την Κάρπαθο και την υπόλοιπη Ελλάδα.»

Ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος
Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Νισύριος αναφέρει:
Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
Κατόπιν και της ακύρωσης του πρώτου δρομολογίου του οχηματαγωγού “Olympus” επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως: ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι παντελώς ακατάλληλο για την γραμμή την οποία επιλέχθηκε.

Οι δεκαπέντε παρατηρήσεις κατά την έκτακτη επιθεώρηση ήταν αναμενόμενες και θα έπρεπε εξαρχής να έχουν αποτρέψει το Υπουργείο από την επιλογή του συγκεκριμένου πλοίου.
Σαν πολίτες του ακριτικού νησιού της Καρπάθου, απαιτούμε να κηρυχθεί άμεσα έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία και να δρομολογηθεί άμεσα λύση η οποία δεν θα «τινάξει» στον αέρα την εφετινή τουριστική περίοδο και για το νησί της Καρπάθου αλλά και για το νησί της Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Είναι κρίμα να αμαυρωθεί η εφετινή περίοδος και να δημιουργούνται αλγεινές εντυπώσεις από χειρισμούς υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες που από κοινού καταβάλαμε με την Κυβέρνηση ώστε από το νέο έτος τα δρομολόγια από Πειραιά να εκτελούνται με πλοίο Β Κατηγορίας, τρεις φορές την εβδομάδα και με δρομολόγιο το οποίο θα διαρκεί 10 ώρες λιγότερο».
Σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δωδ/σου κ. Χαραλαμποπούλου αναφέρει τα εξής:
«Η μη αναχώρηση του πλοίου “Olymbus” για το δρομολόγιο Πειραιάς-Ηρωική νήσος Κάσος-Κάρπαθος προκάλεσε ταλαιπωρία και αναστάτωση, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του θέματος και εκπροσωπώντας τη ΔΕΕΠ ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΟΥ ΝΔ , ενημέρωσα άμεσα τον υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη και την Κεντρική Διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησα να επιλυθεί το ζήτημα το συντομότερο, μεταφέροντας όλες τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη.

Ευτυχία Γ . Χαραλαμποπούλου
Πρόεδρος
ΔΕΕΠ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΝΔ»

Διαβάστε ακόμη

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησίες μας σήμερα το πρωί για τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων

Ποιοι κηρύχθηκαν έκπτωτοι στα τοπικά συμβούλια της Ρόδου

Επιστολή θλίψης, συγκίνησης και αγανάκτησης από γυναίκα της Λέρου που έχασε τον άντρα της στο Νοσοκομείο του νησιού

Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο την έκπτωση των δύο συμβούλων

Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη συναντήθηκε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά

Χρ. Καραγιάννη: «Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»