Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στη Δανία

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στη Δανία

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στη Δανία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1952 ΦΟΡΕΣ

Από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Umweltfreundliches Europa – die Zukunft beginnt jetzt! = Φιλική προς το περιβάλλον Ευρώπη. Το μέλλον ξεκινά τώρα”, την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2023 διεξήχθη η 5η εκπαιδευτική συνάντηση στο Hellebæk της Δανίας στο σχολείο “Skorpeskolen Privatskole”.

Το σχολείο που διοργάνωσε τη συνάντηση είναι ιδιωτικό και επανιδρύθηκε το 2013. Αποτελείται από 275 μαθητές/μαθήτριες και παρέχει εκπαίδευση σε μαθητές από την προσχολική βαθμίδα έως και το Γυμνάσιο.

Στη συνάντηση εκ μέρους του 7ου Γυμνασίου Ρόδου μετείχαν οι καθηγήτριες Όλγα Αγραφιώτου, Αναστασία-Δικαία Νταμπαντζή, Γεωργία Κοντού, οι μαθήτριες Σελίν Ζαμαντάκη, Ναρίν Ντουραλή, της Γ΄ τάξης, η μαθήτρια Σοφία-Ευφραιμία Κλάδη και ο μαθητής Νικόλαος Καρασάββας της Α΄τάξης. Το θέμα της συνάντησης ήταν οι πηγές ενέργειας και οι γλώσσες εργασίας ήταν τα γερμανικά και τα αγγλικά.

Την πρώτη μέρα, (Δευτέρα 27/2) στο σχολείο παίξαμε παιχνίδια αλληλογνωριμίας με τους υπόλοιπους μαθητές. Αυτοσυστηθήκαμε με μικρά βίντεο και παρουσιάσαμε σύντομα τη Ρόδο και την ιστορία της.

Έπειτα, οι μαθητές από κάθε χώρα παρουσίασαν τις εργασίες τους με θέμα τις πηγές ενέργειας. Συζητήθηκαν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε κατηγορίας και έγινε σύγκριση.

Στη συνέχεια οι Δανοί μαθητές, μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου τους.
Μετά τη συνάντηση στο σχολείο περιηγηθήκαμε στην πόλη του Helsingør με ξεναγούς τους Δανούς καθηγητές και μαθητές. Η πόλη υπήρξε σημαντικό λιμάνι και τον 17ο αιώνα ήταν η τρίτη σημαντικότερη πόλη της Δανίας.

Το κάστρο της, κάστρο του Kronborg χρησιμοποιήθηκε από τον William Shakespeare ως σκηνικό για το έργο του Άμλετ. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία με πλοιάριο να περάσουμε και να μείνουμε για λίγες ώρες, απέναντι στο Helsingborg της Σουηδίας.

Τη δεύτερη μέρα (Τρίτη 28/2) επισκεφθήκαμε αρχικά το εργαστήριο βιοηλεκτρικής ενέργειας του Helsingor, όπου μάθαμε για τον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, και στη συνέχεια το εργαστήριο επεξεργασίας λυμάτων του Helsingor, όπου είδαμε τον τρόπο με τον οποίον παράγουν ενέργεια από τα βιολογικά απόβλητα.

Στο τέλος της ξενάγησης πραγματοποιήθηκε εργαστήριο όπου αναπαραγάγαμε τη διαδικασία ενεργοποίησης κάποιων απαραίτητων βακτηρίων για την παραγωγή ενέργειας.

Ακολούθως, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα στο κάστρο του Kronborg (στο οποίο διαδραματίζεται το έργο “Hamlet” του Shakespeare), «Μυστικά του Kronborg» όπου είδαμε κάποια μυστικά δωμάτια σε διάφορα μέρη του κάστρου και μάθαμε για την ιστορία τους.

Την τρίτη μέρα (Τετάρτη 1/3) το πρωί πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο αιολικό πάρκο της περιοχής Hvidovre. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ακριβώς πώς είναι οι ανεμογεννήτριες.

Εκεί μας εξήγησαν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αιολική ενέργεια, καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παρέχοντας ρεύμα σε περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Μετά, δειπνήσαμε όλοι μαζί σε ένα εστιατόριο της περιοχής δοκιμάζοντας παραδοσιακό δανέζικο φαγητό.

Λίγες ώρες αργότερα πήγαμε στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Κοπεγχάγη όπου επισκεφθήκαμε τον πύργο της εκκλησίας του Σωτήρα (Vor Frelser Kirche).

Όσοι καθηγητές και μαθητές επιθυμούσαν, ανέβηκαν μέχρι το υψηλότερο σημείο του, όπου μπορούσαν να δουν ολόκληρη την πόλη της Κοπεγχάγης!

Έπειτα περιηγηθήκαμε στην αυτοδιαχεριζόμενη κοινότητα της Κριστιάνια (Cristiania), που αποτελεί έναν εναλλακτικό τύπο οργάνωσης της κοινωνίας.

Την τέταρτη και τελευταία μέρα του προγράμματος (Πέμπτη 2/3) στο σχολείο μετείχαμε σε εργαστήριο κατασκευής ανεμογεννητριών. Όλες οι χώρες έφτιαξαν τη δική τους ανεμογεννήτρια με την καθοδήγηση των Δανών καθηγητών, ενώ στο τέλος μαθητές και καθηγητές μέσω μίας εφαρμογής ψήφισαν την αγαπημένη τους. Η ανεμογεννήτρια που άρεσε περισσότερο ήταν αυτή της Ελλάδας!

Το απόγευμα της ίδιας μέρας διοργανώθηκε το αποχαιρετιστήριο πάρτι σε ένα εστιατόριο στο Helsingør όπου μαθητές και καθηγητές, αφού απόλαυσαν το φαγητό τους, μίλησαν μεταξύ τους, έλαβαν τα διπλώματα συμμετοχής τους και κάποια δώρα από τους υπέροχους Δανούς οικοδεσπότες.

Με αυτόν τον ευχάριστο τρόπο τελείωσε και η 5η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+. Τώρα, ανυπομονούμε για την 6η και τελευταία συνάντηση στην Πολωνία τον Απρίλιο!»

* Το δελτίο Τύπου συνέταξαν οι μαθήτριες: Σελίν Ζαμαντάκη και Ναρίν Ντουραλή που μετείχαν στην εκπαιδευτική συνάντηση.

Διαβάστε ακόμη

«Περιβαλλοντική» χρονοκάψουλα στο Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

Το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου στην Εναρκτήρια Συνάντηση του Erasmus KA220 “Digital for Active Education”

«Γνωριμία με τις Πρώτες Βοήθειες» - Ενημερωτική εκστρατεία στα δημοτικά σχολεία από τους Διασώστες Ρόδου

Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Με 14 παιδιά η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα αθλητικής Ρομποτικής στην Κρήτη

Συμμετοχή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα