Παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Δ.Σ. Παραδεισίου με τίτλο «Νιώσε»

Παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Δ.Σ.  Παραδεισίου με τίτλο «Νιώσε»

Παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Δ.Σ. Παραδεισίου με τίτλο «Νιώσε»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 969 ΦΟΡΕΣ

Βουβή ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Νιώσε» που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό (bullying), παρουσιάστηκε χθες, ημέρα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 με τη συνεργασία του δήμου Ρόδου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Παρόντες, στην εκδήλωση, ήταν οι κ.κ. Κυριάκος Κασάπης – πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Γεώργιος Πάττας – αντιδήμαρχος Επικοινωνίας & Διοικητικών Υπηρεσιών, Σταύρος Τσούβαλης – αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Ντέντας Γεώργιος – διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου, Μαντζάνος Δημήτριος – σχολικός σύμβουλος Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου, Κεχαγιά Φλώρα – εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου, Γιακουμή Ραφαηλία Λέλα – Videography Beyond Lens, βιντεογράφος.

Με αφορμή την παρουσίαση της ταινίας μάλιστα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου Κυριάκος Κασάπης έδωσε αναμνηστικούς επαίνους στους συντελεστές για την αξιόλογη δουλειά τους.

Τα μέλη της δημοτικής αρχής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εξέφρασαν ο καθένας ξεχωριστά την ανησυχία τους για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, και συνεχάρησαν εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπούς συντελεστές για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπισή του.

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου, κ. Ντέντας Γεώργιος, αφού συνεχάρη τις εκπαιδευτικούς κ. κ. Κεχαγιά Φλώρα και Χριστίνα Παπαβασιλείου, αναφερόμενος στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, είπε, πως παρά το γεγονός ότι δεν είναι νέο, πλέον αποτελεί μια «μάστιγα» της εποχής μας, η οποία γιγαντώθηκε με την ύπαρξη σχολείων τα οποία είναι κατά βάση πολυπολιτισμικά και στα οποία συγχρωτίζονται μαθητές με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού, όπως είπε, εντοπίζεται σε διαφορετικές μορφές και φυσικά δεν βασίζεται μόνο στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ πλέον δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε ακόμα και παιδιά που δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας όσων βιώνουν. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, προσπάθειες όπως η ταινία που δημιουργήθηκε, μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού.

Από τη μεριά του, ο κ. Μαντζάνος Δημήτριος, σχολικός σύμβουλος Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου, έριξε «φως» στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά σχολεία γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, ενώ τόνισε τον ρόλο της συνεργασίας εκπαιδευτικού-γονέα για την εξάλειψη των φαινομένων εκφοβισμού -τα οποία έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Ένα άλλο αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε, είναι το γεγονός πως τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι πιο συχνά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, παρά το γεγονός πως όσα συμβαίνουν στη Δευτεροβάθμια λαμβάνουν περισσότερη δημοσιότητα.

Σ’ ό,τι αφορά το νησί μας, ως σχολικός σύμβουλος, ο κ. Μαντζάνος ανέφερε, πως το τελευταίο διάστημα έχουν απευθυνθεί τέσσερις φορές στην Εισαγγελία Ρόδου για περιστατικά σχολικής βίας, τα οποία αν και δεν έχουν λάβει ακόμα την έκταση που συναντάται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παραμένουν αυξημένα.

«Εμείς δεν στρεφόμαστε εναντίον του μαθητή. Προσπαθούμε να μάθουμε τι συμβαίνει πίσω από το παιδί. Γιατί ένας μαθητής που “παράγει” βία σημαίνει ότι και αυτός από κάπου λαμβάνει βία. Κάπου τα έχει δει. Επομένως, με τη βοήθεια της Εισαγγελέως και με τους κοινωνικούς λειτουργούς προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει στο σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το πώς αντιμετωπίζονται οι μαθητές που ασκούν bullying και γενικότερα οι μαθητές με επιθετική συμπεριφορά, ο κ. Μαντζάνος περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί –με τη συνεργασία των γονέων να παίζει τεράστιο ρόλο- καταρτούν ένα πλάνο που έχει ως στόχο το παιδί να συμπεριλαμβάνεται στη σχολική ζωή ώστε μέσω της συνεργασίας και της κοινωνικοποίησης η επιθετική συμπεριφορά να αναστραφεί.

Η κα Κεχαγιά Φλώρα, εκπαιδευτικός του Δ.Σ. Παραδεισίου που συντόνισε τη δράση, μίλησε για τη δημιουργία της ταινίας, τη «σύλληψη» της ιδέας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία της. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρει:
«ΝΙΩΣΕ»
6 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Με αφορμή αυτές τις δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες και τα φαινόμενα που αντιπροσωπεύουν, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Έκτης τάξης του σχολείου μας, δημιούργησαν την ταινία «ΝΙΩΣΕ».

Μια βουβή ταινία μικρού μήκους, στην οποία παρουσιάζονται καθημερινά περιστατικά, που συμβαίνουν στα σχολεία κι όχι μόνο.

Η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός είναι παράμετροι της ταινίας, στην οποία οι «αδύναμοι», σύμφωνα με τα κοινωνικά στερεότυπα, είναι οι «δυνατοί» που βοηθούν στην επίλυση των δύσκολων καταστάσεων!

«Νιώσε» ο τίτλος, καθώς μέσα απ´τη ροή της ταινίας ο θεατής «νιώθει» τόσο τους θύτες όσο και τα θύματα, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι το πώς «νιώθει» κατά την επούλωση και τον ερχομό της συμφιλίωσης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των συμμετεχόντων παιδιών, οι οποίοι μάς επέτρεψαν τη δημόσια έκθεση των προσώπων των παιδιών τους. Επίσης, να τονιστεί, πως οι ρόλοι των παιδιών δεν έχουν καμία σύνδεση με την πραγματικότητα!

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στην ταινία είναι οι εξής:
ΣΤ’ 1
Απανοζίδης Δημήτριος
Γεωργάς Μιχαήλ
Ζαχαρία Αγγελική Γεωργία
Κατσαράς Μιχαήλ Χρήστος
Μαμουλίδου Γεωργία
Μπατζαλή Ειρήνη Μαρίνα
Στρατάκης Μιχαήλ
Τσιροδήμου Ανδριάνα Μαρία Νεκταρία
Φλάγκος Αναστάσιος
Χατζηαλεξίου Μαρίλια

ΣΤ’ 2
Γιαννακού Μαρία Αγγελική
Ευθυμίου Νικόλαος
Κόνιαλης Κωνσταντίνος
Κυριαζής Φοίβος
Μοσχίδης Παντελεήμων Μιχαήλ
Μπαλάφας Δημήτριος
Πιλατέρης Θεόδωρος
Σαχίνη Τσαμπίκα Μαρία
Συλεούνη Μαρία
Συλεούνη Παναγιώτα
Χειρακάκη Παλαιστίνη Μαρία

Ευχαριστίες
• Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την τιμή που μας έκαναν να συμμετάσχουν στην ταινία μας θα θέλαμε να δώσουμε στους Παραολυμπιονίκες και παραθλητές:
- Χατζηδημητρίου Μιχαήλ και Χατζηκαντή Εμμανουήλ, από την Ομάδα Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο Γ.Σ. Δωδεκάνησος.

- Κουλούμογλου Πασχάλη, Παραολυμπιονίκη και Πρωταθλητή Ευρώπης στην Άρση Βαρών σε Πάγκο.

- Μελλίνη Δήμητρα, Παίκτρια Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Κωφών Γυναικών.

• Ευχαριστούμε, επίσης, τον ηθοποιό, κύριο Παπαγεωργίου Γιάννη, μέλος της θεατρικής ομάδας «Πράξις».

• Ξεχωριστό «ευχαριστώ» στη βιντεογράφο μας, κυρία Γιακουμή Ραφαηλία Λέλα I Videography Beyond Lens, η οποία ανέλαβε τη σκηνοθεσία, τη βιντεογράφηση, το μοντάζ και τη μουσική σύνθεση της ταινίας μας δωρεάν και με δικό της εξοπλισμό!

• Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Χατζηπέτρο Νίκο για τη βοήθειά του στη βιντεοσκόπηση της ταινίας μέσω drone.

• Τέλος, ευχαριστούμε πολύ την εκπαιδευτικό του σχολείου μας, κυρία Μποζατζίδη Ευαγγελία, η οποία έμαθε στα παιδιά τις λέξεις της ταινίας στη Νοηματική.
Η εμπειρία ήταν μοναδική και θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές μας!

 

Διαβάστε ακόμη

«Περιβαλλοντική» χρονοκάψουλα στο Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου

Το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου στην Εναρκτήρια Συνάντηση του Erasmus KA220 “Digital for Active Education”

«Γνωριμία με τις Πρώτες Βοήθειες» - Ενημερωτική εκστρατεία στα δημοτικά σχολεία από τους Διασώστες Ρόδου

Το έθιμο «Λαζαράκια» από το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Με 14 παιδιά η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα αθλητικής Ρομποτικής στην Κρήτη

Συμμετοχή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα